мк / srp / sh / en
Производи и услуги

Килими – рачна изработка

Постојат големи двоумења во дефинирањето на основната разлика меѓу теписите и килимите. Постојат неколку различни објаснувања и тоа:

1. Килимите кои се рачно изработени се скоро секогаш од волна, а понекогаш содржат памук кој се користи за белите нијанси на килимот.

2. Килимите за разлика од теписите не се изработуваат на готови скици туку дезенот и боите многу зависат од расположението на мајсторот кој ги ткае.

3. За разлика од теписите, килимите се изработуваат со техника на рамно ткаење со две групи на волнени конци; првата, вертикална и втората група, хоризонтално поставена.

Персеполис ви нуди најразлични рачно изработени килими за вашиот дом.